Inainte de a continua periplul prin Praga avem de rezolvat cazarea. De ce? Frumusetea orasului ne-a convins sa mai ramanem cateva zile in plus fata de planul initial. Fara un pic de ajutor, cazarea in Praga poate deveni o problema.
Dar, imediat dupa micul-dejun ne-am strans rapid lucrurile pentru a ne muta in alta locatie, aflata putin mai sus fata de Castelul, la vreo 10 minute distanta de mers pe jos, intr-un cartier foarte linistit. Transferul a fost asigurat de ei.
In final am terminat episodul mutarii dintr-un loc in altul si am iesit sa colindam pe strazi. In program avem pentru aceasta zi Castelul Vysehrad. Castelul Vysehrad se afla pe malul celalalt al Vltavei.
Cerul este acoperit de nori, nivelul de umiditate este ridicat, temperatura este ceva mai scazuta, dar aceste conditii meteo nu pot tine turistii inauntru.
Frumoasa, de asemenea, si plimbarea pe malul Vltavei, pe langa vaporase, pe langa hotelurile plutitoare, pe langa lebede si rate. Copiii sunt bucurosi si alearga pe mal printre porumbei, jucandu-se cu lebedele si ratele.
In susul Vltavei, incepand cu Primaria Noua spre Sud, este partea din Praga considerata Orasul Nou (Nove Mesto). Orasul Nou este dominat de prima curte regala, Vysehrad.
CASTELUL VYSEHRAD
Alaturi de asezarea fortificata a Pragai, o alta asezare fortificata avea sa fie construita in secolul al XI-lea pe celalalt mal al raului Vltava la Vysehrad in timpul domniei printului Vratislav II. Dupa 1085, Vysehrad a devenit pentru scurta vreme orasul de scaun a monarhilor cehi.
Existenta acestei cetati a fost notificata, se spune, de catre un calator arab inca din secolul al X-lea. Vysehrad a mai fost atestata istoric, in timpul domniei lui Vratislav II, recunoscut in 1085 ca primul rege al Boemiei.
La mijlocul secolului urmator curtea regala a fost mutata la Hradcany, iar, datorita pozitiei sale strategice, Vysehrad a devenit o fortareata cu functii militare defensive.
La intrarea in Parcul Vysehrad exista cel mai vechi vestigiu al asezarii, rotonda Sfantul Martin, datand din secolul XI.
Astazi, Parcul Vysehrad este deschis pentru vizitare publicului larg, incluzand si Cimitirul Vysehrad.
De sus se arata panorama orasului, peste Vltava, vazandu-se toate podurile construite de-a lungul timpului.
BISERICA SFINTII PETRU SI PAVEL
Chram Sv. Petra a Pavla
Suveranii din dinastia Premysl au ridicat in incinta Castelului Vysehrad o mare biserica cu hramul Sfintii Petru si Pavel. Biserica seamana destul de mult cu Catedrala Sf. Vit din Castelul Praghez, dominand inaltimile.
Biserica nu este impresionanta numai din exterior, ci si interiorul este deosebit ca arhitectura. In interior, fotografiatul nu este complet interzis, ramane la hotararea celor care se ocupa de biserica. Dar, fara exagerari.
CIMITIRUL VYSEHRAD
Cimitirul de la Vysehrad este ceva mai mult decat un simplu cimitir. Este o opera de arta sau, mai bine zis, o colectie de opere de arta.
Acest cimitir este locul de odihna al celor mai de seama personalitati din Cehia: compozitori, artisti, sculptori, scriitori, oameni de stiinta sau politicieni.
Frumos decorat si aranjat cu mare grija, oameni de valoare precum A. Mucha, B. Smetana, A.Dvorak sunt aici pentru vesnicie.
Iesim din Castelul Vysehrad si ne indreptam spre cea mai apropiata statie de metrou.
Trecerea de la obiectivul istoric la obiectivul business este brusca.
Intram in aria centrelor de afaceri, in zona betonului, o zona geamurilor si a constructiilor inalte si reci.
Intram printre oamenii de afaceri in costume negre, cu camasi albe si serviete diplomat.
Dar, nu pentru mult timp!
METROUL DIN PRAGA
Recunosc ca am intrat la metrou cu o strangere de inima. Oare este ca la noi? Fotografiatul interzis?
Primul soc a fost accesul. Fiecare calator isi cumpara de la un automat sau de la ghiseu biletul. Pentru a intra pe peron se trece printre niste stalpi pe care sunt atasate dispozitivele de validare a biletelor. Fara rotative ca la noi. Controlori exista?
Raspunsurile au venit apoi unul cate unul. Din loc in loc, in anumite statii sunt filtre de control, iar politisti bine echipati sunt prezenti undeva in umbra. Deci, exista controlori, exista politie si exista obraz bun-simtul de a plati biletul.
Dar, cum e cu fotografiatul in metroul din Praga? E liber! Cand am ajuns pe un peron si am vazut o liota de asiatici cu trepiede, ne-am lamurit.
In fond, turismul inseamna in mare masura amintiri. Daca limitezi posibilitatea unui turist de a pleca din tara ta cu amintiri placute, imortalizate cu aparatul foto, pierzi. In Romania nu inteleg de ce exista locuri banale unde fotografiatul este interzis. Exista ceva de ascuns? Hmmm?!?
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 7 - Praga si Castelul Vysehrad
publicat pe
06 august 2007
Holidays in the Czech Republic - 7 - Prague and The Vysehrad Castle
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
Dana
"In Romania nu inteleg de ce exista locuri banale unde fotografiatul este interzis. Exista ceva de ascuns? Hmmm?!?"
Ce e de ascuns? E de ascuns tampenia celor de la Metrorex. Acum cateva zile am ajutat o femeie care se chinuia sa coboare scarile de la statia de metrou Victoriei cu un carut cu un bebelus in el. E incredibil ca nimeni nu se gandeste sa rezolve problema asta. Imi parea rau ca nu se poate poza sa le arat cat de tampiti sunt.
2010-01-27 19:55:05
dora
Astept zilele 8-10! A fost un articol excelnt. Idei, umor, experiente, iar fotografiile.... nu am cuvinte! Dar asta cred ca stii deja. Ma intreb ce astepti de la aceste comentarii? Oricum o sa reitesc totul cand ma intorc si atunci poate voi avea mai mult sau altfel de comentat!