Matinali, ziua o incepem pe Podul Carol (Karluv Most). Dis-de-dimineata! Merita pentru o plimbare pe stradutele din Praga si pierderea in timp pe pod. Cine sa vina atat de devreme aici? Noi si cativa clienti in retragere de prin baruri, berarii si alte atractii turistice de noapte.
Rosu. In joaca. De dimineata. Cu ochii carpiti de somn si mainile incordate. Cum spuneam, asociez rosul oricarui oras medieval, iar in Praga se potriveste de minune.
Linistea podului este perturbata, din cand in cand, de catre cei un pic ametiti de licori bahice. Canta, glumesc, se alearga, se opresc, se clatina, se prabusesc, se ridica si pasesc mai departe. Ei cu ale lor, noi cu ale noastre. Amuzant a fost momentul in care undeva in dreapta mea vreo 10 oameni fericiti formasera o coada, toti asteptandu-ma sa termin poza. In liniste mormantala. Sa nu cumva sa deranjeze!
Cerul este acoperit de o pacla apasatoare de nori. Dupa scurtul demers fotografic in rosu pe Podul Carol si Insula Kampa, mergem sa mancam de dimineata. In sfarsit!
La masa stabilim itinerariul pentru excursia de o zi prin Praga. Ce obiective turistice locale mai avem? Mai avem! Mai avem o multime de atractii turistice pe lista.
CATEDRALA SF. NICOLAE Chram Svateho Mikulase - St. Nicholas Cathedral
Piata Micului Oras (Malostranske Namesti) este dominata de Catedrala Sf. Nicolae, constructie cu arhitectura baroca, ridicata de arhitectul Kristof Dientzenhofer in 60 de ani incepand din 1703. Catedrala a fost ridicata pe ruinele unei vechi biserici gotice.
In interiorul catedralei se desfasoara concerte, program in tot timpul anului. Cat timp a locuit in Praga, insusi Wolfgang Amadeus Mozart in persoana a sustinut concerte la orga catedralei.
Fresca Catedralei Sf. Nicolae este una dintre cele mai mari din Europa, cu o intindere de peste 1000 de metri patrati. Fresca prezinta diverse momente din viata Sf. Nicolae.
Picturile si frescele sunt realizate, in marea majoritate, de catre Jan Lukas Kracker, intre anii 1761 si 1770.
Cupola Catedralei Sf. Nicolae are o inaltime de 75 de metri si este decorata cu numeroase statui si picturi religioase.
Construite pentru ofiterul ceh Albrecht Wenzel Wallenstein, palatul si gradina (parcul) au fost realizate intre 1624 si 1630. Nobilul si ofiterul Wallenstein si-a dorit ca palatul sau sa fie mai presus decat Castelul din Praga.
A urcat rapid in ierarhia militara, a acumulat repede o imensa avere si multa putere, dar in vremurile tumultoase ale Razboiului de 30 de ani si-a tradat tara si conducatorii, sfarsind asasinat.
Viata sa tumultoasa a fost subiectul unei trilogii dramatice semnata de Schiller, precum si al unei simfonii scrisa de Vincent d'Indy.
Parcul, deschis pentru accesul publicului, a fost complet restaurat in anul 1955. In timpul verii gradina este gazda multor concerte in aer liber ale Filarmonicii din Praga sau pentru spectacole de teatru.
In gradina sunt expuse numeroase statui ale divinitatilor antice, statui realizate de olandezul Adrian de Vries. Multe dintre statuile originale au fost luate de suedezi, dar sunt inlocuite cu copii (in sensul de reproduceri dupa original, da?), chiar specificandu-se acest lucru.
In prezent Palatul Wallenstein este sediu al Senatului, probabil si al altor institutii publice, dar accesul publicului nu este restrictionat. Nu exista o securitate a demnitarilor iesita din comun. Probabil, ai lor sunt iubiti de popor.
Constructia palatului si gradinii imbina elemente ale stilului Renascentist Tarziu cu cele ale Barocului. Wallenstein le-a dat mana libera artistilor italieni Giobanni Pierroni, Andrea Spezzo sau Baccio de Bianco.
Trecem Vltava pe Podul Manesuv (Manesuv Most), ajungand la Rudolfinum (Rudolphinum), sediul Orchestrei Filarmonice Cehe. In Praga sunt multe masini de epoca, masini cu care se pot face tururi de oras. Cele mai multe sunt Skoda, insa se mai gasesc si alte marci si modele. Iar costul unei plimbari cu o masina decapotabila de epoca, timp de 1 ora, nu este exorbitant.
CARTIERUL EVREIESC JOSEFOV
Josefov este Vechiul Cartier Evreiesc al orasului Praga. Documente scrise despre evreii din Praga apar la mijlocul secolului al X-lea, cand Regele Vaclav I-ul a inceput fortificarea orasului vechi. Evreii s-au restrans in jurul Sinagogii Staronova, dand nastere astfel Cartierului (Orasului) Evreiesc din Praga.
Acesta a devenit apoi un ghetou, inconjurat de ziduri, cu 6 porti de acces. Josefov a fost demolat aproape in intregime la sfarsitul secolului al XIX-lea datorita mizeriei si conditiilor rele de aici. In locul sau au fost construite 300 de case si blocuri de apartamente in stil Art-Nouveau, asezate pe 30 de stradute.
Regimul nazist care a ocupat Praga in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial a declarat Josefov "muzeu al unei rase disparute".
In Cartierul Evreiesc Josefov pot fi vizitate Sinagoga Veche-Noua (Staronova Synagoga), Primaria Orasului Evreiesc (Zidosvska Radnice), Sinagoga Pinkas si Muzeul Evreiesc.
14 sinagogi, o sala de festivitati si Cimitirul Evreiesc au fost conservate, iar vechiul ghetou a supravietuit, fiind o marturie a peste sapte secole de viata grea.
Pe stradute sunt multe magazine si chioscuri cu suveniruri, ce-i drept mai scumpe decat in alte locuri.
In Cartierul Evreiesc Josefov circula multe legende despre misticul Golem si spiritul lui Franz Kafka (1883 - 1924).
Ne intoarcem spre casa tot pe Podul Manesuv (Manesuv Most). Pe Vltava turistii se plimba cu vaporasele, soarele a devenit mai bland si culorile sunt placute.
Incercam sa fentam caldura de afara, insuportabila la un momentat dat, cu retragerea in camera. Imediat dupa pranz, Praga este extrem de animata. Turistii parca izvorasc de pe toate stradutele si este destul de dificil sa te deplasezi printre ei, mai repede.
Asa ca, o foarte buna solutie este retragerea. Racoritoare de la frigider, cumparaturile facute, chiar un pui de somn la pranz, in asteptarea unei plimbari de seara prin Praga.
CASTELUL DIN PRAGA HRADCANY ULITA DE AUR, DIN NOU, SEARA
Pe seara, dupa masa de seara, am iesit din nou la plimbare prin curtea Castelului din Praga. Seara anterioara, din cauza ploii, nu ne-am permis sa ramanem pana tarziu.
Ulita de Aur e libera, nu sunt turisti. E poate chiar infricosator de liniste, simti cum ceva iti sufla in ceafa. Probabil de la Absint...
E tarziu, trecut bine de ora 1. Iar, in curtea Castelului inca intra grupuri de vizitatori insotiti de ghizi.
Noi, incet - incet, ne indreptam spre casa, spre somn.
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 6 - Wallenstein, Cartierul Josefov
publicat pe
27 iulie 2007
Holidays in the Czech Republic - 6 - Wallenstein and Josefov
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
toni
foarte reusite sedintele foto...inspirate si cu bun gust! Peste cateva zile voi fi si eu in praga si sper sa fiu cel putin la acelasi nivel cu tine..Oricum multe dintre ele sunt pline de poveste..!
bafta pe mai departe...