O zi noua incepe in Praga! Ce obiective turistice mai trebuie vizitate? Cu harta si acelasi ghid de calatorie in mana iesim pe usa pensiunii. Timpul este frumos, ceva mai apasator decat in zilele trecute, anuntand schimbari meteorologice.
Coboram initial catre drumul pietruit spre Castelul din Praga si urcam apoi scarile spre Piata Loreta, piata cuprinsa intre Biserica Loreta, Palatul Cernin si Manastirea Capucinilor.
Piata Loreta este una dintre cele mai mari piete din Praga, de fiecare data cand am trecut pe aici fiind aglomerata de grupurile de turisti.
Piata Loreta a aparut anii 1700 cand nobilii Cernin au reamenajat zona prin daramarea unui cartier al celor saraci.
LORETA
Biserica Sfanta Fecioara de Loreto
Numele bisericii provine de la orasul italian Loreto, oras de care este legata o legenda. Legenda spune ca in secolul al XIII-lea, Sfanta Casa unde Maria a primit Buna Vestire a fost purtata de catre ingeri departe de locul unde ar fi putut ajunge in mainile paganilor. Constructia a fost inceputa in 1626, cu modificari in stil baroc datand din anii 1734 - 1735. In turn exista un carillon cu 27 de clopote care se aud din ora in ora.
PALATUL CERNIN
Cladirea ridicata in 1669 pentru Ambasadorul Curtii Imperiale la Venetia are lungimea fatadei de aproximativ 150 de metri. In timp a suferit deteriorari datorita razboaielor, fiind refacuta de mai multe ori.
Din fata Palatului Cernin, pornim pe strada Cerninska catre straduta Novy Svet, renumita pentru frumoasele case vechi.
Revenim in Piata Loreta si ne indreptam catre Piata Pohorolec. Aici, parca la numarul 8, exista o scara pe care se poate ajunge la vechea Manastire Strahov.
MANASTIREA STRAHOV - STRAHOVSKY KLASTER
Constructia Manastirii Strahov a inceput in anul 1143, apartinand unui ordin monahal francez. In jurul anului 1950 a devenit Muzeu al Literaturii Nationale, gazduind colectii impresionante de carti si manuscrise. Recent a revenit ordinului monahal. In interiorul manastirii exista doua biserici.
Din curtea Manastirii Strahov privelistea orasului Praga este deosebita. Prin parcul asezamantului Strahov se poate ajunge la un turn, o copie a Turnului Eiffel.
TURNUL PETRIN - PETRINSKA ROZHLEDNA
Turnul Petrin este o copie la scara redusa a cunoscutului Turn Eiffel din Paris, Franta. Ridicat in anul 1891, turnul are o inaltime de 60 de metri. Este realizat din otel, piesele fiind fixate cu ajutorul niturilor.
Pana la ultimul nivel sunt vreo 300 de trepte. Ciudata a fost senzatia de balans, din ce in ce mai puternica spre varf, normal.
Cand vantul batea mai puternic, senzatia de balans crestea disconfortul. Dar a rezistat cu noi toti cocotati pe el.
De la ultima platforma a Turnului Petrin privelistea asupra orasului este grozava.
LABIRINTUL CU OGLINZI
Petrinske Maze - Petrinske Bludiste
In imediata apropiere a Turnului Petrin se afla un labirint cu oglinzi, construit tot in 1891. Oglinzile care formeaza si deformeaza realitatea sunt motiv pentru hohote de ras ale celor care intra.
Amuzati si fericiti sunt bineinteles copiii, dar si parintii, si noi si toti cei care se privesc in oglinzi izbucnesc in rafale de ras la vederea noilor corpuri: grasi, slabi, cu picioare pana in gat, cu fete prelungi si asa mai departe.
GRADINA CU TRANDAFIRI PETRIN
Ramanem putin in gradina cu trandafiri. Trandafiri galbeni, trandafiri rosii, trandafiri portocalii, trandafiri roz, trandafiri albi, tot felul de trandafiri frumos ingrijiti de gradinari ii incanta pe cei care se plimba pe alei. Si sa nu mai spun de parfumul pe care il raspandesc.
FUNICULARUL
Lanova Draha
Pentru a cobora de pe dealul Petrin in oras, pe malul mai inalt al Vltavei, se poate lua funicularul. Funicularul face parte din sistemul de transfer si transport in comun al orasului Praga.
Funicularul coboara pana la strada Ujezd, iar la vreo 200 de metri in dreapta se intra pe strada Vitezna care trece podul Legii peste insula Strelecky pana la Teatrul National din Orasul Nou (Nove Mesto).
Doar ce ne-am urcat, ca am si ajuns la poalele dealului Petrin. Mai departe ne-am continuat drumul pe jos. Cumparaturi, mancare, de baut. Si spre casa, deoarece caldura era exagerata.
CASTELUL DIN PRAGA - ULITA DE AUR, SEARA
Pe seara, dupa o masa delicioasa, am iesit sa ne plimbam "in jurul casei" si am ajuns in curtea Castelului din Praga.
Daca tot am ajuns aici, ne-am dus pe Ulita de Aur, in speranta ca e libera, ca nu sunt turisti. Si asa a fost. Cativa rataciti. In comparatie cu vacarmul de peste zi, seara Castelul este incremenit. Doar cadenta garzilor se mai aude, din cand in cand.
La un moment dat au inceput sa cada niste picaturi mici de ploaie. Care apoi s-au facut mai mari. Si mai mari. Si a inceput o ploaie torentiala care ne-a izolat sub adapostul unei porti.
Pana si garzile de la palat s-au retras. Nici nu mai aveam cum sa plecam de acolo. Cadea o ploaie, curgeau siroaie.
Cum ploaia nu dadea semne ca se va opri in curand, am plecat spre casa. Si am ajuns leoarca in camera. Tratatie cu aspirine. Si alcool.
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 5 - De la Strahov la Turnul Petrin
publicat pe
21 iulie 2007
Holidays in the Czech Republic - 5 - From Strahov To Petrin Tower
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
padurar2009
Sa nu uitati ca si orasul Brno trebuie vizitat. Are tot atatea lucruri interesante ca si Praga.
2009-12-10 18:41:36
valeriu
as avea o mare rugaminte ... spune-mi te rog la ce hotel te-ai cazat ? Raspuns: Hotel Golden Horse.
2008-03-27 22:46:19
dora
incet incet parcurg randurile tale cu decrierea vacantei la Praga. Pentru mine sunt pretioase, dupa cum ti-am spus sper sa fiu acolo saptamana viitoare. Fotografiile sunt super, asa e si in realiatte oare? Iar descrierea locurilor te face pur si simplu sa vrei sa ajungi acolo. Dupa cum spuneam intr-un comentariu pe care se pare ca nu l-ai primit , daca nu eram deja hotarata sa vad Praga poate acum m-ai fi convins!