2 - 6 septembrie 2009 / excursie Delta Dunarii, Romania
5 septembrie 2009: Sfantu Gheorghe - Lacul Rosu - Complexul Rosu - Caraorman - Arinisul Erenciuc
6 septembrie 2009: Sfantu Gheorghe - Mahmudia - Tulcea
Dimineata a inceput direct pe malul Marii Negre. Undeva pe la 6:00. Am reusit sa nu adormim de tot, poate am atipit, din cand in cand, din cauza frigului. Insa am ramas acolo pana la rasaritul de soare. Ariciul vrednic plecase la culcare. Cainele a fost cel care a latrat desteptarea. A trecut repede acea noapte.
Rasaritul a fost minunat, cald si placut. Pe plaja s-au mai adunat si altii din grup, venind din camping. Am privit cu totii jocul de culori si Soarele matinal.
Aveam deja programul stabilit pentru mai tarziu, astfel ca, dupa ce Soarele s-a ridicat suficient, ne-am retras la un somn strasnic in casuta. Apoi o cafea, ceva de mancare si ne-am pregatit pentru...
Plimbare cu barca din Sfantu Gheorghe spre Caraorman
Prin Canalul Tataru, Lacul Rosu, Lacul Puiu, Lacul Erenciuc, Arinisul Erenciuc, Sfantu Gheorghe
Dupa-amiaza ne-am intalnit barcagiul, cel care urma sa ne prezinte cateva locuri noi, spre Lacul Rosu si Caraorman. Ne-am intalnit cu totii in centru si am plecat spre barca. Bineinteles, am stabilit de la bun inceput itinerariul aproximativ, pretul si durata excursiei. Nu de alta, dar cu o zi inainte existasera unele mici neintelegeri referitoare la pretul plimbarii.
Am pornit pe Canalul Tataru, un canal navigabil pentru barci usoare, lung de vreo 35 de kilometri, canal care leaga Sfantu Gheorghe de Sulina. In paralel, pana in Sulina se poate merge pe uscat, pe dig.
Lacul Rosu se leaga de Lacul Puiu prin Canalul Potcoava, cu Bratul Sfantu Gheorghe prin Canalul Ivancea si Canalul Tataru, cu Bratul Sulina prin Canalul Tataru), dar si cu Marea Neagra prin canale mai mici. Din spusele barcagiului, pe Lacul Rosu se intalnesc deseori pelicani, lacul fiind bogat in peste.
Pe grindurile fluviale si maritime Letea, Caraorman si Saraturile sunt satele de pescari. De la mare distanta am vazut Padurea Caraorman, un loc un se gaseste "Stejarul ingenuncheat", un stejar batran de 400 de ani, cu crengile lasate pana la pamant. Tot barcagiul ne-a povestit despre exploatarea de nisip din Epoca de Aur, lucrari care au lasat in urma un ecosistem distrus.
Pe parcursul plimbarii am intalnit multi pescari, mai mult sau mai putin multumiti de capturile facute. Am trecut si pe langa Satul de Vacanta Rosu, cu acces limitat, proprietate privata.
Zona Lacului Erenciuc este o Rezervatie Naturale. Zona cuprinde Canalul Erenciuc, Lacul Erenciuc si Arinisul Erenciuc. Este singura zona din Delta unde se gaseste arinul negru (Alnus Glutinosa). Vulturi nu am zarit pe acolo, insa cateva broaste testoase am vazut.
Inca de la plecare am fost pusi in tema ca e vant cam puternic si este posibil sa fie valuri. Probleme nu am avut. Insa asa a fost, barcagiul a condus cu mare iscusinta barca astfel incat sa evite valurile si vartejurile de prin lacuri.
Abia la intoarcere, cand am intrat pe Bratul Sfantu Gheorghe, ne-am distrat ca intr-un adevarat "montagne russe" pe valuri si stropiti de apa. Cand mai trecea si cate o salupa in viteza si crea valuri si mai mari, atunci era si mai puternica senzatia la fiecare lovitura si taiere de val. Am ajuns cu bine la mal si incantati de plimbarea facuta.
Mai tarziu am iesit din nou sa privim Apusul. Si a fost tare frumos, fiecare apus e unic in felul lui. Nu se auzeau decat valurile si tantarii. Altfel, liniste. Calm si culori care se schimbau la fiecare minut ce ne apropia intunericul noptii.
Am privit apusul de soare alaturi de un cuplu simpatic si un Praktica lasat langa ei pe ponton. Nu stiu de ce, dar acolo ii era locul.
Ne-am retras spre camping sa ne strangem lucrurile in rucsaci, plecarea vaporului din Sfantu Gheorghe spre Tulcea era la 7:30.
fotografii © KERUCOV .ro / 4 septembrie 2009
Minolta 5D / filtre graduale Cokin / Sigma AF 28-105mm
Duminica, 6 septembrie 2009
Sfantu Gheorghe - Mahmudia - Tulcea - Bucuresti
Cu greu ne-am trezit, am predat cheile de la casute si ne-am strans sa mergem in grup compact spre vapor. M-am bucurat ca de aceasta data a fost o nava clasica a Navrom-ului, nu un catamaran.
De cum am ajuns pe vapor si ne-am lasat sacii fiecare pe unde a putut, a inceput ploaia. Era deja racoare, se simtea cum brusc dupa cateva zile de vara a venit toamna.
S-a calatorit in general bine, cei care nu au mai rezistat afara la aer, in vant si ploaie, au intrat inauntru, dar acolo era mult prea cald si prea putin aer. Vaporul a oprit la Mahmudia unde multi au coborat si deja era si mai bine.
Pe Dunare am intalnit un grup numeros in excursie cu kayace, cei mai multi fiind oameni de o varsta inaintata. I-am admirat pentru curaj si puterea de a calatori asa.
In Tulcea am ajuns si abia acolo ploaia ne-a udat pana la piele. Am vizitat Acvariul din Tulcea si am ramas incantat de realizare, se apropie mult de acvariile pe care le-am vizitat in afara tarii. Acolo am aflat ca si Acvariul din Constanta urmeaza sa fie modernizat.
Foarte bine am mancat la un mic restaurant cu autoservire pe faleza Dunarii, apoi ne-am urcat in masini si am plecat spre Bucuresti.
A fost o iesire extraordinar de frumoasa si sunt convins ca toti cei care au venit s-au simtit bine. Pe curand!
fotografii © KERUCOV .ro / 6 septembrie 2009
Minolta 5D / M42 MC Helios 44M-6 2/58
|