30 octombrie 2010 / Paris, Franta
A doua zi in Paris a inceput devreme, la micul dejun, la fel de gustos si pe graba. Afara se anunta o zi frumoasa de toamna, cu soare, nici prea frig, nici prea cald, tocmai bine pentru continuarea plimbarii pe strazile din Paris.
Cu toate ca in rucsac aveam un ghid al orasului Paris, de la bar am luat o harta si automat a aparut intrebarea "azi incotro?". Am ales zona La Defense, fiind mai departe de centrul turistic.
Astfel, cu o prima directie fixata, pe axa istorica, am plecat de la hostel, am luat metroul si, dupa cateva inevitabile rataciri prin statii, am ajuns la Grand Arche La Defense.
La Defense
La Defense este cartierul modern al Parisului, situat in Vest fata de Neuilly-sur-Seine, in Hauts-de-Seine din regiunea Ile-de-France, asezat ca pe o axa: Muzeul Luvru - Avenue des Champs-Elysees - Arcul de Triumf - Pont de Neuilly - Grande Arche de La Defense. La Defense este numit dupa statuia La Defense de Paris, ridicata in anul 1883 pentru comemorarea soldatilor care au aparat Parisul in timpul Razboiului Franco - Prusac din 1870.
Grande Arche de la Fraternite (Marele Arc al Fraternitatii) sau Grande Arche (Marele Arc), proiectat de arhitectul danez Johann Otto von Spreckelsen, a fost inaugurat in anul 1989, odata cu celebrarea a 100 de ani de la inaugurarea Turnului Eiffel si cu 200 de ani de la declaratia Drepturilor Omului.
In La Defense sunt cladiri inalte de birouri, fiind un important centru de afaceri, dar sunt si cateva locuinte. Prin aparitia mall-ului Quatre-Temps in anul 1981, La Defense a devenit si un centru comercial important pentru regiunea Ile-de-France.
Intreg spatiul pare un muzeu de arta moderna in aer liber, cu diverse lucrari si largi esplanade. In fond, La Defense este impartit in 4 zone: Arche Nord, Arche Sud, Esplanade Nord si Esplanade Sud.
Am pornit spre Arcul de Triumf, drept inainte, trecand peste Pont de Neuilly si prin Porte Maillot, un loc deja cunoscut cu o zi inainte.
Arcul de Triumf - Arc de Triomphe de l'Etoile
Arcul de Triumf este un monument aflat in Place de l'Etoile din Paris, in capatul vestic al bulevardului Champs-Elysees. Cerut de Napoleon Bonaparte in anul 1806, Arcul de Triumf a fost finalizat abia in anul 1836. Arcul a fost construit dupa arhitetura romana, are o inaltime de aproximativ 50 de metri si are patru statui, una la fiecare picior: Triumful din 1810, Rezistenta, Pacea si La Marseillaise.
Bulevardul Champs-Elysees - Avenue des Champs-Elysees
Prima impresie de seara: aglomerat. Ca la o manifestatie. Intre cafenele si magazine de lux. Bulevardul Champs-Elysees este una dintre cele mai cunoscute si vizitate strazi din lume. Champs-Elysees incepe din Place de la Concorde spre fosta Place de l'Etoile, actual Place Charles de Gaulle.
Exista acolo un miraj pentru cumparatori, innebuniti parca de lumini si straluciri, care mai de care alearga sa gaseasca ceva. Am mers mai departe.
La un moment dat am luat harta Parisului si am pornit spre Cartierul Latin pentru a schimba putin peisajul urban si, bineinteles, pentru cina.
Metroul din Paris - Le Metro de Paris - Metropolitain
Primul gand despre metroul din Paris se duce la filmul Metroul (Subway) din 1985, regizat de Luc Besson, film in care joaca Isabelle Adjani, Christopher Lambert si Jean Reno. Dincolo de povestea de dragoste, filmul prezinta o lume fascinanta: lumea subterana de la metroul din Paris.
Metroul parizian are 16 linii, cele mai multe subterane, remarcabil pentru numarul de statii si pentru arhitectura inspirata de Art Nouveau. Practic se poate ajunge aproape oriunde in Paris cu metroul.
Cu cele 300 de statii, Metroul din Paris este una dintre cele mai mari retele de metrou din lume. Exista un imens labirint de tuneluri in unele statii.
Cartierul Latin - Le Quartier Latin - The Latin Quarter Of Paris
In cateva minute am ajuns la destinatie: Saint Michel. In Cartierul Latin. Strazi inguste si intortocheate, unele intunecoase, altele foarte colorate. Cafenele cochete si boeme, restaurante mai ieftine, arome grecesti si lume multa.
In Franta, clatitele (crepe) sunt un fel de mancare national. Atat de multe optiuni. Ca fel principal sau ca desert. Cu carne sau dulci, cu sirop de artar. Cu fructe de mare sau ciocolata si inghetata. Simple, in straturi sau flambate. Clasice sau exotice. Cu oua prajite sau cu fructe confiate. Au liste lungi de sortimente, pe alese. Asa ca am intrat intr-unul dintre micile restaurante cu astfel de specific. Alaturi, am luat o sticla de cidru, o bautura slab alcoolizata.
Catedrala Notre-Dame - Notre Dame Cathedral
Cathedrale Notre-Dame de Paris
Seara tarziu am trecut pe la Catedrala Notre-Dame. O capodopera a stilului gotic timpuriu, constructia catedralei a durat din anul 1163 pana in anul 1345. Este considerata cea mai intunecata catedrala dintre catedralele gotice din intreaga lume. Tot aici se gaseste si cea mai mare orga din Franta.
Aproape distrusa in timpul Revolutiei Franceze, catedrala Episcopului Maurice de Sully a fost restaurata de arhitectul Emmanuel Viollet-le-Duc intre anii 1841 si 1864.
Scriitorul Victor Hugo, autorul romanului "Cocosatul de la Notre-Dame" s-a implicat sa salveze catedrala de la distrugere. In romanul sau, din 1831, "Cocosatul de la Notre-Dame" (The Hunchback of Notre-Dame - Notre-Dame de Paris), Victor Hugo prezinta povestea unui clopotar cocosat, Quasimodo, indragostit de o frumoasa tiganca, Esmeralda.
Dupa o alta calatorie lunga cu metroul parizian, prin lumea subterana, o lume colorata si afundata in intimitatea telefoanelor mobile si a muzicii in casti, intr-un tarziu am ajuns inapoi la hostel.
fotografii © KERUCOV .ro / 30 octombrie 2010
|