S-a intamplat sa pornim intr-o mica excursie, imaginara in doi, catre un loc nou, apropiat. Intamplator, orasul Galati. Un colt de Romania, un colt cu trei frontiere, intre Romania, Moldova si Ucraina.
Am gasit orasul Galati putin altfel decat consideram ca este, neasteptat de bine, de linistit, de placut. Imaginea initiala despre Galati ca un oras port la Dunare, un oras in degradare, alaturi de un combinat mamut, a fost falsa.
Nu pare un oras mare, nu este aglomerat, traficul pe strazi este redus, oamenii sunt placuti si politicosi, cei mai multi zambitori si mandri de orasul lor. Si au si motive sa fie asa.
Pe drumul spre Galati, ruta prin Slobozia, am prins o ploaie torentiala, perdea de apa, vizibilitate slaba, emotii cat cuprinde. Cer acoperit, greu. Dar, atat!
Sambata, 14 martie 2009
Dupa o cafea matinala prelungita, am pornit la picior prin oras, spre centrul orasului Galati. Prima oprire, Muzeul de Arta Vizuala. Inaugurat in anul 1967, este primul muzeu de arta contemporana romaneasca. Apoi, Teatrul Dramatic "Fani Tardini", frumos renovat, o cladire greu de omis.
Faleza Dunarii
Interesanta senzatia de cautare a falezei si asteptarea de a gasi acolo marea. Faleza Dunarii este una dintre zonele cunoscute din Galati, un loc pentru plimbare si diverse mici activitati sportive sau culturale. Este locul de promenada, pentru relaxare si aer curat.
La capat am dat peste punctul de trecere cu bacul care leaga judetul Galati de judetul Tulcea, probabil singura legatura cu Dobrogea din zona. Cum nu era aglomeratie si zapaceala, am trecut Dunarea.
Si apoi, dupa ce am zabovit ceva timp admirand Galatiul de pe malul celalalt, din localitatea IC Bratianu, am trecut Dunarea inapoi pentru continuarea plimbarii prin oras.
Duminica, 15 martie 2009
Plimbarea a avut mai mult rol de lectie de istorie, prin muzee.
Muzeul de Istorie Galati a fost inaugurat in anul 1939, pentru cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Romane. Evenimentul s-a desfasurat in casa care a apartinut lui Cuza si unde Alexandru Ioan Cuza a trait. In timp colectia Muzeului de Istorie a crescut cu obiecte din castrul roman de la Tirighina - Barbosi.
In anul 1837, orasul Galati devine oras liber, cu statut de porto-franco, iar dupa Razboiul Crimeei din 1854 - 1856 devine, alaturi de Sulina, sediu al Comisiei Europene a Dunarii. Alexandru Ioan Cuza a fost ales ulterior domnitor in Moldova si in Tara Romaneasca.
In apropierea Complexului Studentesc, Gradina Publica este un parc destul de frumos si mare, cu vedere spre Lacul Brates si spre Gara din Galati.
Si tot asa, batand orasul la pas, s-a lasat intunericul peste oras si peste Dunare. O ultima plimbare pe Faleza Dunarii, ceva mai aglomerata, dar la fel de placuta.
fotografii © KERUCOV .ro | Galati, judetul Galati, 13-15 martie 2009
|