Planul a ramas neschimbat. Punct. Astazi mergem in Karlovy Vary. Punct. Asa ne-am propus, asa si facem.
Singura optiune este cea a drumului pana acolo. Adica, ne incumetam sa luam trenul? Sau, mai simplu, alegem o excursie organizata, de o zi, in Karlovy Vary?
Prin centrul Orasului Vechi, in apropierea Bisericii Fecioarei din Tyn, si cam prin toate pietele mai mari, sunt chioscuri ale unor agentii de turism care organizeaza tururi de oras sau mici excursii in alte orase din Cehia, in locuri considerate atractii turistice. Chiar si in Germania, la Dresda, capitala Saxoniei, se poate ajunge in acest fel. Plecarea dimineata, intoarcerea seara.
In principiu, rezervarile se fac cu cel putin o zi inainte pentru ca la numarul mare de turisti pot exista multi amatori de excursii. Din principiu, noi nu am facut. Si ne-am indreptat direct catre unul din chioscurile Martin Tour. Aveam o brosura a lor si tot ceea ce stiam erau punctul si ora de plecare, precum si costul. Dar ca vom putea merge, aici a fost noroc.
Evident, Podul Carol este legatura in drumul spre celalalt mal al Vltavei. Cum timpul ne permite, ramanem ceva mai mult pe pod. E aproape liber.
Multimile dezlantuite de turisti inca nu si-au facut aparitia. Probabil sunt inca la micul dejun, sau abia reusesc sa adoarma dupa o alta noapte de betie in Praga, sau abia incep sa isi revina din dezmat. Cine stie?
Oricum, nefiind aglomeratie, este mult mai interesant sa privesti oameni straini si sa creezi scenarii despre viata lor. Dar, exista inconvenientul de a fi vazut. Si nu trebuie. Praga se priveste discret, in Praga nu se intervine. Fiecare are viata sa, fiecare are drumul sau.
Citeam undeva ca Praga se descopera din cafenele. Continui la randul meu sa spun ca Praga se re-descopera observand oamenii de diverse nationalitati, din diversele colturi ale lumii cum descopera Praga. Privind. Vorbind. Fotografiind. Pur si simplu.
Fascinant este faptul ca simti ca nu au griji. Lasand la o parte faptul ca "da, dar oamenii aceia sunt in concediu, e normal sa fie asa", au alta mentalitate, indiferent de unde vin sau de unde sunt. Sunt altfel. Sunt speciali in felul lor. Admiratie!
Ceva ce se observa ca stare generala in Praga, in partea turistica cel putin, este ca desi au trecut peste ei si nemtii si rusii, au pastrat doar ceea ce era bun si nu se supun unor reguli noi, americane, de viata. Bravo lor! Tin la viata lor, tin la traditiile lor, tin la ceea ce au. Sper ca asa este cu adevarat si nu este numai imaginatia mea.
SPRE KARLOVY VARY
Cum spuneam, am avut noroc chior. Mai erau cateva locuri disponibile pentru excursia in Karlovy Vary. Informativ, este destul de scumpa o astfel de iesire organizata. Microbuz cu aer conditionat, ghid pe aproape tot parcursul deplasarii, masa asigurata, intrare la piscina, mici alte facilitati, totul pentru numai 1500 CZK (coroane cehesti), echivalentul a 56 de EURO de persoana.
Ne-am urcat in microbuz si am pornit la drum. La inceput, am avut parte si de o scurta prezentare a Pragai, in timp ce treceam prin diverse puncte de intalnire (meeting points) pentru a se imbarca intreg grupul catre Karlovy Vary.
Simpatic este ghidul, tipul invatatorului de scoala veche, vorbitor de vreo 3 limbi straine: engleza, germana si rusa. Ne-a prezentat succint planul de bataie al zilei. Excursia va dura aproximativ 10 ore.
Pe ambele parti ale soselei care strabate Boemia spre vest catre Karlovy Vary, trecand prin diverse localitati precum Petrohrad, se remarca culturile. Pamantul nu este lasat in voia intamplarii.
FABRICA MOSER - sticla imperiala sau sticla regilor
Intram in Karlovy Vary (in germana Karlsbad, in engleza Carlsbad), iar prima oprire este la fabrica Moser. La Moser se fabrica obiecte de lux din sticla, mai mult sau mai putin decorative.
Microbuzul a oprit si ghidul nostru, Ian, a inceput sa ne povesteasca despre fabrica de sticla Moser, vechea manufactura cu o traditie de 150 de ani, inca din 1857. Moser, "glass of kings".
La prima vedere, locul arata jalnic. Contrar zicalei "Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul", exponatele Moser sunt deosebit lucrate. Ca necunoscator, am ramas impresionat de calitatea realizarii, de gamele cromatice, de finete in general: pahare, vase, statuete, obiecte abstracte, gravuri, sfesnice.
Aceasta sticla de Bohemia, realizata la Moser in Karlsbad, este absolut deosebita prin tehnica de prelucrare si de finisare de inalta calitate.
Cu mare grija ne-am plimbat printre obiectele expuse, caci si pretul este pe masura calitatii. Ce-i drept, sunt foarte scumpe!
Placut impresionati de creatiile mestesugarilor de la Moser, ne-am rasucit indelung printre sticlele transformate in opere de arta.
Personalitati impozante si-au legat numele de serviciile Moser, de cristalurile de Boemia realizate aici. Din "portofoliul" Moser se remarca papi, precum Papa Pius al XI-a, precum Papa Ioan Paul al II-lea. Mai mult, la Expozitia Internationala din Viena in 1873, Imparatul Franz Joseph I al Austro - Ungariei l-a premiat pe Ludwig Moser cu medalia pentru Merit si Excelenta.
Moser - Glass of Kings nu este un titlu primit gratuit, sau auto-declarat. Regi, maharajahi, primi ministri, membri ai guvernelor sau diplomati din intreaga lume folosesc renumitele servicii se pahare din cristal de Boemia realizate de Moser.
Mi-a parut rau doar ca nu am avut acces in atelierul propriu-zis, in manufactura, pentru demonstratii si manevrari ale sticlei topite.
Ne-am urcat in microbuz si am pornit spre statiunea Karlovy Vary.
KARLOVY VARY - KARLSBAD - CARLSBAD
Karlovy Vary, statiunea ceheasca cunoscuta sub numele german Karlsbad sau in engleza Carlsbad, este cea mai renumita statiune balneara din Boemia. Numele sau provine de la regele Boemiei Karl al IV-lea (Carol, Charles), regele fiind cel care a descoperit izvoarele in anul 1358 in decursul unei vanatori de cerbi.
Prima oprire am facut-o la restaurantul Hotelului Thermal din Karlovy Vary pentru masa de pranz, pentru preparate culinare traditionale, fiecare dupa dorinta.
Locuitorii respecta intotdeauna oaspetii si fac tot posibilul pentru a mentine statiunea ca atractie turistica, impacand toate gusturile vizitatorilor.
Dupa masa de pranz am pornit insotiti de ghidul nostru prin statiune. Karlovy Vary mai este cunoscuta si ca Orasul Colonadelor, datorita contructiilor cu coloane, constructii amplasate pe partea dreapta in drumul spre Hotel Intercontinental. In total sunt 5 colonade.
Karlovy Vary (Karlsbad) este cel mai cunoscut centru balnear din Europa Centrala, situat la 126 de km vest de Praga. Cladirile luxuoase si impozante si dotarile bazelor de tratament, dar chiar si cochetaria de a veni in Karlovy Vary, au adus de-a lungul vremii personaje importante. Au fost pe aici Puskin, Schiller, Goethe, Freud, Tolstoi, Brahms, Beethoven, Chopin, Wagner, Bach, Maria Teresa, Bismarck, Tarul Petru cel Mare si lista personalitatilor poate continua.
Karlsbad si cele 14 izvoare ale sale
1. Izvorul Fierbinte are o temperatura a apei de 72 o Celsius si este recomandat pentru bai termale si tratamente ale afectiunilor inimii.
2. Izvorul Charles IV numit astfel pentru ca aici isi trata afectiunile membrelor insusi regele (1316-1378).
3. Izvorul Castelului Intunecat are temperatura de aproximativ 62o C, apreciat pentru apa bogata in numeroase minerale.
4. Izvorul Castelului de Sus este pentru cei cu afectiuni fizice, apa fiind exceptionala pentru cure de baut.
5. Izvorul din Targ, pe langa calitatile binefacatoare ale apei, este si un monument al orasului.
6. Izvorul Printului Vaclav I, cu apa minerala fierbinte la aproximativ 64o Celsius, se foloseste mai ales pentru bai.
Celelalte izvoare sunt:
7. Izvorul Morii,
8. Izvorul Nimfelor,
9. Izvorul Livezii,
10. Izvorul Serpilor,
11. Izvorul Libuse,
12. Izvorul de pe Faleza,
13. Izvorul Libertatii (Svoboda),
14. Izvorul Stefanka,
izvoare cu ape minerale de baut pentru diverse afectiuni.
Statiunea Balneara Karlovy Vary se afla intr-o frumoasa vale impadurita, strabatuta de raurile Ohre si Tepla.
As putea spune ca vremea nu a tinut azi cu noi. Cerul s-a acoperit brusc de nori si au inceput sa cada picaturi mari si grele de ploaie. "Just a summer rain... Only 10 - 15 minutes!" / "Doar o ploaie de vara... 10 - 15 minute cel mult!", cum ne-a spus ghidul.
Singura diferenta a fost ca va tine 10 - 15 minute cel putin, nu cel mult, iar picaturile grele de apa s-au transformat in grindina. Am stat adapostiti sub o umbrela de soare, culmea, care abia mai facea fata ploii torentiale. De vara.
Dupa vreo jumatate de ora, a mai scazut in intensitate si am plecat sa mai vizitam stradute din Karlovy Vary, magazinele de suveniruri si asa mai departe.
Ploaia are farmecul ei special, mereu consider asta. Si cum eram uzi leaorca, incotro ne indreptam? Normal, spre piscina.
De asemenea in Carlsbad exista un cazinou, baze sportive si de agrement utilate modern, magazine diverse. Si piscine.
Ajungem la piscina, scoatem voucher-ele pentru intrare si... surpriza ne astepta pe usa. "Inchis din motive tehnice!". Ok! De fapt era un concurs de inot sincron, de dans in apa, pentru junioare. Juriu, echipele, emotii, sustinatori. Fara tambalau prea mare.
Am stat si noi si am privit cele doua spectacole de la o terasa a complexului: spectacolul-concurs de inot sincron pe de-o parte si spectacolul naturii si orasului. Ploaia a inceput iar sa loveasca usor.
Vederea de la inaltime a statiunii SPA Karlovy Vary, printre picaturi de ploaie si ceata este fantastica. Este liniste, se simte aer curat. Exceptandu-mi fumul de tigara! Sa nu uit, in Karlovy Vary fumatul este interzis in anumite zone, in special in zonele izvoarelor. Acolo oamenii se aseaza pe o banca si isi beau apa minerala necesara, fara sa fie perturbati de zgomot, de fum de tigara etc. Si cam trebuie respectati!
Am ramas noi fara piscina, dar am asistat la un spectacol frumos.
Ne-am intors la microbuz cu totii, uzi leoarca. Cateva lucruri de prin rucsaci au scapat neudate si au fost taman bune ca schimburi.
Cu cat ne apropiam de Praga, vremea se facea tot mai frumoasa. Cand am ajuns in Praga am aflat ca aici nu plouase deloc, ba chiar fusese o caldura de nesuportat. Deci, am avut parte de o zi racoritoare, cu baie in ploaie si imagini cu oameni pe strazi ude.
94 24 fotografii publicate in acest articol.
Fotografii: 26 mai 2007.
Locuri din Karlovy Vary, Petrohrad si Praga, Cehia (Republica Ceha).
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 3 - Karlovy Vary, ape, sanatate
publicat pe
14 iulie 2007
Holidays in the Czech Republic - 3 - Karlovy Vary, Mineral Water, Health
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
lili
superb Karlovy Vary am fost acum o saptamana,e de vis .Merita vazut.
2010-01-09 14:07:34
roxana
raman uimita cand vad cate frumuseti sunt in lumea asta si noi oamenii nu stim sa apreciem si sa ocrotim ce avem in fata noastra... superbe fotografiile! m-ai lasat fara cuvinte! iti doresc multa sanatate si sa ai aceeasi inspiratie pentru fotografie multi ani de acum in colo :) Raspuns: Multumesc mult pentru aprecieri si urari.
2008-04-03 21:19:42
dora
Intr-adevar oamenii din Praga sunt foarte interesant de studiat. Mai ales ca noi nu am locuit in zona turistica ci intr-o zona rezidentiala (Dejvice) ceea ce a fost interesant. Din pacate, la recomandarea gazdei, am ales alta excursie la Karovy Vary, care nu ne-a dus la Moser. Pacat. Data viitoare! E un oras care trebuie revazut, nu? Pozele tale ma duc insa si acolo unde, din ignoranta, nu am ajuns!