2 - 6 septembrie 2009 / excursie Delta Dunarii, Romania
3 septembrie 2009: Sfantu Gheorghe - Marea Neagra
Soarele a rasarit devreme acolo unde Dunarea intalneste Marea Neagra prin bratul Sfantu Gheorghe. Ne-am trezit acolo, departe de agitatia oraselor, de zgomot. Un pic de racoare, un pic de soare. Dupa ce am dat o raita prin sat, ne-am indreptat spre Marea Neagra.
Sfantu Gheorghe este o veche asezare de pescari. Pe vremuri, pescuitul era ocupatia de baza a localnicilor. Insa, astazi cei mai multi oameni ai Deltei s-au reprofilat catre oferirea de servicii pentru turisti: plimbari cu barca si gazduire.
Dovada acestor schimbari fiind exact linistea de dimineata de la cherhana, aproape nicio miscare acolo.
Am pornit spre Marea Neagra, pe drumul plin de colb greu si usor umezit, apoi pe plaja spre varsarea Dunarii in mare, apa dulce in apa sarata, un loc impresionant.
Plaja la MAREA NEAGRA
Pentru prima parte a zilei am decis sa ramanem la plaja, undeva mai spre Nord, spre Sulina, sa facem cate o baie in apa sarata de mare si sa stam pe nisipul fin. Vreme era frumoasa, destul de cald, iar soarele devenea din ce in ce mai arzator.
Am plecat pe malul marii, spre Sulina, cam atunci cand soarele dogorea mult prea puternic pentru a mai sta la plaja. In apropiere, din cauza vantului puternic se formeaza niste dune de nisip, creand un peisaj semi-desertic. Acolo e putina vegetatie, eventual ciuliuni si tufe de catina.
Am revenit in sat spre dupa-amiaza. Nu am putut rezista si am vizitat cazematele germane construite in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre ele era transformata in grajd. Animalele sunt crescute intr-un fel original in Delta Dunarii. Animalele sunt lasate libere. Cele mai multe animale domestice, semi-salbaticite, sunt cai si vaci.
Dupa ce am stat un timp prin Dolphin Camping, pentru dus si masa, am plecat iar prin sat, pe ulitele prafuite si printre localnici. Locuitorii din Sfantu Gheorghe sunt foarte prietenosi si uneori amuzanti si pusi pe glume.
Spre seara, dupa un film vazut in camping, am iesit pe malul bratului Sfantu Gheorghe. Aproape luna plina, lumina foarte multa, expuneri de cateva minute.
Farul din Sfantu Gheorghe are 50 de metri inaltime si a fost construit in anul 1967. Farul, prin semnale luminoase, atentioneaza navele ca in apropiere sunt gurile Dunarii si zona este periculoasa pentru navigatie.
Dupa o zi destul de obositoare, ne-am retras spre casute tarziu in noapte. Pentru ziua urmatoare ne-am propus o plimbare cu barca prin rezervatie, in functie de vreme.
fotografii © KERUCOV .ro / 3 septembrie 2009
Minolta 5D / filtre graduale Cokin / Sigma AF 28-105mm
Minolta AF 1.4/50 / Minolta AF 70-210
M42 Pentacon auto 4/200 / M42 MC Helios 44M-6 2/58
M42 Tessar 2.8/50 / trepied
|