Salina Slanic Prahova - Grota Miresei (prabusita) - Muntele Verde - Valenii de Munte.
Prahova, 30 august 2008
Asociatia Bucurestiul meu drag (www.orasul.ro) organizeaza destul de des excursii foto prin diferite zone ale orasului Bucuresti si nu numai, dar si in afara orasului. Asociatia Bucurestiul meu drag, condusa de Andrei Birsan, propune diverse excursii foto, expozitii de fotografii tematice, editarea de albume, ghiduri si culegeri de articole.
Pentru ziua de sambata, 30 august 2008, propunerea unei iesiri prin Prahova, spre Slanic Prahova si imprejurimi, a fost excelenta. Dimineata devreme ne-am strans si am pornit catre Prahova, punctele de vizitat fiind Salina din Slanic Prahova, Grota Miresei (prabusita), Muntele Verde si intoarcerea spre Bucuresti prin Valenii de Munte.
SALINA DIN SLANIC PRAHOVA - MINA UNIREA
Slanic Prahova este o statiune balneoclimaterica aflata intre Valea Prahovei si Valea Teleajenului, la aproape 40 de kilometri de Ploiesti.
Muntele de Sare, unic in lume, si Mina de sare Unirea sunt atractii ale statiunii. Peste 300 de ani Slanic a fost un important loc de extractie si exploatare a sarii.
Mina de sare Unirea, aflata la o adancime de peste 200 de metri, a fost transformata in sanatoriu.
Unica in tara si in Europa, datorita dimensiunii, Salina este formata din 14 camere, late de pana la 32 de metri si inaltime de 45 de metri.
Suprafata totala a salinei este de peste 70 de mii de metri patrati. Aerisirea este naturala, temperatura de 12 grade Celsius fiind constanta tot timpul anului.
Sanatoriul prezent in salina este pentru pacientii cu probleme pulmonare, dar sunt amenajate pentru turisti si locuri de joaca, un teren de sport si un bufet.
Dupa ce am stat suficient in Salina am iesit sa ne plimbam prin Slanic, spre locul unde a fost Grota Miresei.
MUNTELE DE SARE si GROTA MIRESEI
Muntele de Sare si cunoscuta Grota a Miresei sunt amintire. In anul 2006, datorita ploilor, Muntele de Sare s-a surpat, iar Grota Miresei a fost distrusa.
Numele este legat de legenda miresei, cea care si-a gasit sfarsitul tragic in apele reci si sarate ale lacului.
Lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor si Lacul Verde au concentratie mare de sare si sunt folosite pentru tratamente reumatice.
MUZEUL SARII SLANIC
Muzeul este gazduit in Casa Camarasiei, casa monument istoric. Muzeul a fost inaugurat in anul 2003 si expune documente despre prelucrarea sarii, exemple de unelte si utilaje, cristale de sare.
MUNTELE VERDE
Muntele Verde, sau Piatra Verde, s-a format prin consolidarea in timp a cenusei vulcanice, dispusa geologic in straturi cu suprafete perfect plane.
VALENII DE MUNTE
Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti am facut un popas ceva mai lung in Valenii de Munte.
Am vizitat Casa Memoriala Nicolae Iorga. Desi programul se termina la ora 17 si am ajuns cu 5 minute inainte de inchidere, dar tot am fost primiti pentru un tur. Au fost binevenite umorul, amabilitatea si chiar rabdarea celor de aici.
Muzeul Nicolae Iorga are doua expozitii: una cu caracter documentar, cealalta de Arta Medievala Romaneasca.
Multumiri Orasul.ro pentru o frumoasa iesire din Bucuresti. Pana data viitoare, numai bine!
Fotografii © KERUCOV .ro
Excursie foto in Jud. Prahova cu Orasul.ro
Slanic Prahova, Valenii de Munte, 30 august 2008
|