SIGHISOARA, 28 - 30 martie 2008
In locul Bucurestiului aglomerat si acaparat de febra summit-ului NATO am ales sa uitam de timp un pic in linistea si calmul Cetatii Medievale Sighisoara. Poate fi chiar un preambul pentru Festivalul de Arta Medievala Sighisoara care se va tine cu siguranta si in acest an.
Spre Sighisoara am plecat abia vineri dupa-amiaza, in ideea de a petrece sambata o zi intreaga prin Cetate, de dimineata pana seara, fara griji.
Cazarea in Cetatea Sighisoara am reusit sa o aranjam aproape in ultimul moment si sa fie totul sigur, avand in vedere si ora tarzie la care ajungea trenul in gara.
Prima schimbare in bine am observat-o imediat dupa ce am coborat pe peron: Gara din Sighisoara era renovata. Ultima oara cand am ajuns aici, cladirea garii era un santier in demolare, iar casele de bilete erau afara amenajate in niste containere.
Am trecut Tarnava, am urcat in Cetate si ne-am indreptat imediat catre pensiune, sa ne lasam bagajele in camere si, apoi, sa iesim sa dam o tura pe ulite si sa mergem sa mancam ceva. Ceva bun!
Deja zarisem cateva locuri unde sa mancam, dar cand am vrut sa intram, tocmai inchideau. Cam asa erau cele mai multe carciumi din Sighisoara.
In plus, am vrut sa continuam cura de ciorba de burta si vin, obicei nesanatos in cele din urma, inceput cu o saptamana inainte pe Valea Prahovei. In cele din urma am intrat la Jo Pub. Jos liniste si racoare, sus insa muzica live si atmosfera placuta. Iar, ciorba de burta un pic iute si o carafa cu vin rosu - aspru au fost binevenite.
LA PAS PRIN CETATEA SIGHISOARA
Ziua de sambata a inceput cu soare cald si placut, prima zi adevarata de primavara in Sighisoara, din spusele gazdei noastre. Iar culorile zidurilor si ale caselor erau absolut superbe, scaldate in lumina calda.
Din punct de vedere istoric, Sighisoara a fost intemeiata in 1191 si are prima atestare documentara din anul 1280, sub numele de Castrum Sex.
Sighisoara este mentionata abia in anul 1367 ca oras - civitas. In schimb, numele Sighisoara, denumire de origine maghiara, este atestat scris din anul 1435.
Dinspre Biserica Catolica ne-am indreptat spre Piata Veche a Cetatii Sighisoara, am trecut pe langa Casa cu Cerb si am urcat scara pana la Biserica din Deal.
Apoi, am vizitat Cimitirul Evanghelic, un cimitir destul de mare si straniu pozitionat pe deal, cu pietre funerare foarte - foarte vechi.
De-a lungul centurii de aparare au fost ridicate 14 turnuri, pentru a intari sistemul defensiv, ajutate de bastioane. Turnurile si portiunea de zid de la un turn la altul au fost intretinute si aparate de bresle. Astazi, centura de fortificatie se pastreaza aproape in intregime, impreuna cu doar 9 turnuri care au rezistat timpului: Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Giuvaergiilor sau Aurarilor, Turnul Frangherilor, Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor, Turnul cu Ceas sau Turnul Portii.
SIGHISOARA VAZUTA DIN TURNUL CU CEAS
Cu toate ca am urcat de atatea ori in turn, ne-am mai bucurat inca o data de privelistea de sus. Bineinteles ca am zabovit un timp si prin muzeu. Am remarcat ca fotografiatul in muzeu este posibil contra unei taxe, dar nu mai tin minte cum era inainte.
De sus, din Turnul Portii sau Turnul cu Ceas, fotografiatul este permis. Mereu mi-au placut casele din jurul Cetatii, frumos colorate, cu acoperisuri din tigla si cosuri fumegande.
Ne-am plimbat si am batut la picior Cetatea Sighisoarei pana seara tarziu. Si ne-am retras iar la Jo Pub unde era seara speciala de karaoke. Distractiv pana la urma, cu toate micile greseli si incurcaturi la servire, dupa suficient vin rosu si cantat in gura mare.
Ziua de duminica a inceput la fel de frumos, cu mult soare si culoare. Pana sa plecam spre gara, am stat ceva vreme la Casa Cositorarului pentru cafele si ceai, urmarind localnicii in pregatiri de sarbatoare.
In drumul catre gara am mai dat o tura de Sighisoara, apoi ne-am facut provizii pentru tren, am trecut Tarnava si ne-am dus la peron sa asteptam trenul.
Gara din Sighisoara arata intr-adevar foarte bine, curata, modernizata. Poate ca in acest moment este cea mai ingrijita gara din Romania.
Aceasta a fost povestea noastra din Cetatea Medievala Sighisoara, in cautare de liniste si odihna, de culori pe stradute pietruite.
Cazare in Sighisoara: Pensiunea Lia.
24 fotografii din Sighisoara / 28 - 30 martie 2008.
|